Her bor vi nå

Her, på Waisenhusloftet, bor Lars, Mossa og jeg. Vi har en liten, koselig leilighet som vi er veldig fornøyde med.  Vedovn, god takhøyde og store karnappvinduer med utsikt mot Nidelven gir solid koselighetsfaktor midt i byen. Faktisk ligger Waisenhuset vis á vis Nidaros domkirke, noe som ikke alltid er like morsomt en søndagsmorgen når man forsøker å sove. På den andre siden har jeg jobbet mange gode søndagstimer i domkirken, det har vært matnyttig, hyggelig og givende med en så eksotisk arbeidsplass og flotte kolleger.

For tiden er jeg ungdomsarbeider i menigheten, og jobber i tillegg som klokkeravløser og kirkevakt. Lars har aldri jobbet i kirken, men begge har vært med på å synge mange korkonserter der.       Vi føler oss selvfølgelig veldig heldige som bor i akkurat dette soknet og får gifte oss i domkirken i Trondheim. Apropos bryllupet så kommer det snart en ny fane på denne siden med informasjon for gjester og andre interesserte, men for dere som allerede nå planlegger ferien deres: vielsen er i Nidaros domkirke, 25. juni 2011 kl. 14.30.

Jeg nevnte forresten Mossa. Det er altså katten vår, som du ser på bildet (i forgrunnen). Mossa kommer fra Sjetnemarka i Trondheim, og da vi fikk henne ble vi fortalt at det var en kjette. Det stemte ikke, noe som ble mer enn tydelig da hun kom i puberteten.  Nå er Mossa en kastrert hankatt som ikke akkurat er det triveligste dyret du har møtt, men et koselig kjæledyr å komme hjem til likevel. Mossa har bursdag 17.mai, og selv om hun nok er en street-mix fra drabantbyen mener vi å spore mange likhetstrekk med sibirkatter i henne. Mossa er en innekatt med litt for lite plass nå, men til høsten skal hun bli en stor og tøff gårdskatt som sørger for å holde mus og rotter unna. Det blir en stor overgang. Hvis noen har tips til hvordan dette kan gjennomføres best mulig, tar vi i mot med takk!

Som dere kan tenke dere blir det rart for alle tre å flytte fra Waisenhuset til Annastova. Her bor vi fem minutter unna Trondheim torg og Studentersamfundet og ett minutt unna domkirken, og nærmeste nabo er Prinsen kino. Annastova er en femminutts kjøretur unna Dalsfjord kirke og en fergetur unna Volda sentrum, men til gjengjeld ti sekunder unna Nilsstova, to minutter unna Dalsfjorden og førti minutter unna setra. Overgangen fra by til land blir stor, men det er nettopp disse forskjellene  som drar oss dit. God plass, frisk luft og sjø lokker mer enn svevestøv, handlegater og stress.

Misforstå meg ikke, vi har det svært bra her i Trondheim, og for min egen del har jeg masse familie i byen og kommer til å savne både dem og gamle minner og steder. Men, selv om Trondheim byr på alt dette og mer, gleder vi oss veldig til vårt nye liv på bygda med sunnmørsfamilie og gård og for meg en hel verden av nye inntrykk og muligheter.

 

Lars

LarsDette er Lars. Han er sunnmøring. Ikke en sånn pengefiksert, masete en, men en blid og kreativ en. Nærmere bestemt kommer Lars fra Sætre i Ulvestadbygda i Volda. Dessuten er han odelsgutt, han har utdanning innen søm og lingvistikk og er en som liker brokkoli. I løpet av snart syv år i Trondheim har han lært seg flytende trøndersk, vært med på å starte det som i dag er blant Norges fremste blandakor og dessuten blitt kåret til ridder. Er det rart jeg liker ham?

Lars er en kløpper på kjøkkenet, på det punktet er vi ganske like. Senest nyttårsaften disket han opp med kalkun til mange sultne slektninger hjemme hos min mor, og skulle du be ham om å servere coq au vin til Øyvind Hellstrøm er ikke Lars den som snur i døra. Han lærer seg ganske enkelt å lage coq au vin, og så får han det til. Ganske uforskammmet. Dette er nemlig veldig typisk Lars: Han lærer seg det han har lyst til å kunne. Stort sett uten nevneverdige problemer. Når det er sagt er nok OL-gullet i høydehopp uansett utenfor rekkevidde, men vi kan jo alltids kjøpe en giraff hvis vi skal ha ned noe fra taket en dag.

I det siste har Lars snakket mye om høns. Som dere har skjønt av denne siden skal vi flytte til Sætre og Annastova og prøve oss på gårdsdrift. Da er det klart en må ha høner! Hønene må ha et hønsehus, og det har Lars allerede designet i et av de spektakulære dataprogrammene sine. Han har også funnet ut hvilke raser vi skal ha, og lovt at jeg skal få klappe en. Høneraser er forresten ganske forskjellige, har jeg lært av Lars. Noen er flinke til å verpe, andre til å ruge. Dermed har man mange verpehøns som lager spiseegg og rugeegg, og noen færre av rugehønsa som lager kyllinger. Det er for øvrig ganske vanlig dette at man lærer ting av å snakke med Lars. Han er kunnskapsrik og liker å fortelle, og folk liker å høre på ham.

Apropos dataprogrammer: Lars har startet eget firma, Nilsgard. Nilsgard leverer grafiske tjenester og nettdesign og mye mer, dere kan jo sjekke selv på nilsgard.no. Firmaet ble startet i 2010, og er altså oppkalt etter farsgården. Det blir spennende å følge med på hva Lars får til med firmaet, og til høsten pakker Lars både kone og firma i veska og drar hjem til Sæsstripa. Dette gleder han seg til, for selv om han lenge trodde at byen var plassen for Lars, viser det seg at det er både trangt og bråkete her. Dessuten kommer forhåpentligvis familie og venner på besøk jevnlig for å bivåne rurale krumspring og innta både coq au vin og pinnekjøtt, og skulle det skorte på kor og quiz kan han jo bare starte det selv!

 

Hanne

HanneHanne har budd i Trondheim heile livet, heilt sidan 1985. Å kalle henne veldig urban er kanskje ei overdriving, Nardo er ikkje akkurat metropolitansk, men ho har likevel vald å ta sjansen på å flytte frå den kjære byen sin og bli med til Annastova - og bra er det. I motsetning til meg, som har budd på landsbygda før, går Hanne i mykje større grad mot ukjent terreng, og det er modig og tøft gjort. Eg reknar med ho vil fortelje litt om korleis det går i denne overgangen sjølv, og eg trur det blir spanande å lese. Det er i alle fall spanande å vere med på!

Hanne er utdanna musikkvitar og dirigent frå NTNU og har òg bakgrunn frå geologi og matematikk. Ho vil gjerne bli lærar når ho blir stor, eller aller helst dirigent. Ho vil ikkje bli kokk. Hanne er ein av Noregs dårlegaste på kjøkkenet, det er faktisk ikkje tull. Ho har ein femmar i heimkunnskap frå ungdomsskulen, men kan likevel verken å koke ris eller egg, eller å skjære brød, for den del. Ho er òg ute av stand til å lære seg dette. Men ho kan faktisk lage ein veldig god tomatsaus, og det kjem ein langt med.

Ho er begeistra for dyr, spesielt katten vår, Mossa, som ho behandlar som eit menneskebarn. Og sjølv om ho elles er eit svært intelligent menneske som (i motsetning til meg) gjerne diskuterar politikk, religion og andre tyngre spørsmål, ser ho aller helst på såpeseriar når ho skal sjå på TV. Men aller helst vil ho høyre på radio, og då det vere P2. Derso nokon lurer på noko om P2 veit Hanne det, ho kan sendeplanen for heile veka, namnet på alle programpostane og alle programleiarane. Det er berre å spørje.

Ho er ein racer med strikkepinnane når ho har dilla på det, og er så husleg og ryddig at det (nesten) veg opp for dei manglande matlagingsevnene.

Som person er Hanne høgrøysta og ikkje redd for å fortelje korleis ho ser på sakene. Ho tullar ofte og med høgt volum og har ingenting imot å vere i sentrum. Men ho set òg stor pris på å vere åleine og sysle for seg sjølv. Når ho, som ho seier, har "ting i kø" tyder det at ho har lagt ein lang og detaljert plan med ting ho skal gjere, og då er det best å berre la henne halde på til køen er ferdig. Men tru ikkje av den grunn at Hanne er ein lineær person som likar å gjere ein ting om gongen, åneinei, helst minst tre ting om gongen. Til dømes kan ho pusse tenner, vaske opp og henge opp kle samstundes som ho snakkar i telefon med relativt stor suksess.

Eg vonar det ikkje blir "Trånhjæm Trånhjæm, at æ reist i fra dæ" når Hanne til hausten blir med meg sørover for å prøve gardslivets gleder, heller at Åges smektande Trondheimsviser blir erstatta av "Å Dalsfjord, bygdi kjære" i løpet av kort tid.

 

Annastova er kårhuset i Nilsgarden dit odelsguten Lars har tatt med seg bykona Hanne. Neste generasjon er også kome i hus, vår vesle Nils. Saman og kvar for oss syslar me med ulike gardsprosjekt som me skriv om på bloggen.

Besøksteller
Artikkelvisninger : 129479
Innlogging