Poultry update

Det er på tide med noen bilder av høner og kyllinger for å muntre opp leserne våre etter de triste nyhetene om Carl Gustaf. Vi har klekket sju nye Hedemorakyllinger:

Nummer atten

Nummer nitten

Nummer tjue

Nummer tjueen

Nummer tjueto

Nummer tjuetre

Nummer tjuefire

Beklager den dårlige kvaliteten, vi kan ikke flytte kyllingene så langt unna varmelampa og lysforholdene i kjellern er ikke så gode. Vi har glemt å fortelle at vi klekket fire skjegghøner til, to uker etter de forrige. Nummer sytten døde dessverre tre dager etter klekkinga. Han hadde antakelig en dysfunksjon, i hjertet eller et annet organ.

Nummer fjorten

 

Nummer femten

 

Nummer seksten

Skjegghønene har flyttet ut i fjøset og er kvikke og koselige.

(Fra venstre) Bakerste rekke: Nummer tolv, nummer femten, nummer fjorten, nummer sju. Andre rekke: Nummer seksten, nummer ti, nummer ni, nummer elleve. I forgrunnen: Nummer åtte og nummer tretten.

Mikshønene skal snart være klare til å verpe. Vi er usikre på kjønnet til nummer fire, derfor har vi ikke bestemt oss for navn ennå. Den ser ut som en hane, men oppfører seg som en høne.

Fra venstre: Nummer fem, nummer to, nummer en, nummer fire, nummer tre

Nå har vi med andre ord til sammen tjueto små eller store høner eller haner. Det er gøy!

Frittgående i ordets rette forstand

 

Kongen er død, leve kongen

Vi har ikkje skrive så mykje om hanen vår, Carl Gustaf, etter at lesarane av Annastova gav han namnet sitt. Han har vist seg å vere ein svært tam hane, nesten litt for kjærleg i det han fýl etter oss heller enn å vere saman med dei andre hønene. Når ein arbeider til dømes i kjøkkenhagen har ein ikkje så lyst til å få hjelp av ein ivrig hane, for å seie det slik. Men ein tam hane er tusen gongar betre enn ein agressiv ein, og vi har sett stor pris på det fargerike dyret.

Men dei beste døyr unge. I dag tidleg når Hanne skulle sleppe ut hønene i finvêret var Carl Gustaf litt slapp. Etter litt overtaling gjekk han ut, men han la seg til i graset og var ikkje så interessert i verken dei andre, sola eller maten. Vi tok han inn og la han i eit eige bur, laga litt god mat til han og håpte det skulle betre seg utover dagen. Tilstanden betra seg ikkje ettersom vi sjekka utover dagen, og vi budde oss på at han kanskje ikkje kom til å klare seg. For om lag ein halv time sidan hadde han slutta å puste, og så var livet over for den flotte lesebokhanen vår. Uventa ankomst, uventa avgang.

Av og til er det ikkje berre kjekt å ha dyr. Ein blir på ein måte litt knytt til dei, sjølv om dei til sjuande og sist er nyttedyr, og når dei legg seg ned og daudar heilt utan vidare er det trasig. Vi har jo sagt farvel til kylling nummer seks, som døydde i påska, og kylling nummer sytten, som døydde andre natta han levde for eit par veker sidan, men det er annleis med kyllingar. Dei er liksom ein i mengda. Når eit vakse dyr avgår er det litt meir personleg.

Men vi har Hedemoraegg i rugemaskina, så forhåpentlegvis er det ein hane i eitt av dei som er like flott og kjekk som Carl Gustaf. Carl Gustaf vil likevel bli hugsa som det første store dyret som dauda frå den vesle familien i Annastova.

 

Avstemmingen er avsluttet

Da er avstemningen avsluttet, og vinnernavnet ble: Carl Gustaf. Takk til alle som har bidratt med stemmer, Carl Gustaf setter stor pris på innsatsen deres.

Her kan dere se hele resultatet

 

Nyklekka dvergkyllingar!

Så rart å ha vært innerst i
et eggeskall. Nå er du fri
og slipper dette strevet.
Her var så mørkt og trangt og vått,
så skal det sannelig bli godt
å komme ut og leve!

Inger Hagerup

Jau, no har det hendt igjen. Me har klekka kyllingar. Denne gongen er det rasehøns. Antwerpener skjegghøns, ein urdvergrase. Elleve bittesmå egg gjekk inn i rugemaskina, eitt var ikkje frødd og tre ligg der fortsatt. I ei kasse i kjellaren går sju dunete knøtt og nippar i sand og korn. Dei er pigge og venlege og kjekke med kvarandre. Lyst til å kome og sjå?

Nummer sju

Nummer åtte

Nummer ni

Nummer ti

Nummer elleve

Nummer tolv

Nummer tretten

 

Eksklusiv avstemning

Er han ikke fin?Vi har fått en ny hane, av den svenske landrasen hedemora. Dette er rasen som Lars har mest lyst til å drive med, så det blir nok flere slike. Den observante leser vil se at det er en skikkelig lesebokhane. Som plaster på såret for alle trofaste lesere som synes vi har skrevet lite på bloggen i det siste, kan dere få avgjøre hva han skal hete. Vi har kommet fram til noen alternativer, gi stemmen deres til det navnet dere liker best i pollen til høyre! Avstemningen avsluttes fredag 1. juni.

 
Flere artikler …

Annastova er kårhuset i Nilsgarden dit odelsguten Lars har tatt med seg bykona Hanne. Neste generasjon er også kome i hus, vår vesle Nils. Saman og kvar for oss syslar me med ulike gardsprosjekt som me skriv om på bloggen.

Besøksteller
Artikkelvisninger : 118216
Innlogging