God påske!

En liten påskehilsen fra kyllingene og resten av oss i Annastova. Bildet viser en typisk situasjon: foringstid. Det går mye i spising. Kyllingene har flyttet hjemmefra og ut i fjøset, der Lars har laget et innebur til dem. Nå har de masse tumleplass og to lange vagler. Vi venter fortsatt på at de skal avsløre om de er gutter eller jenter, men inntil videre ser dere jo at de har begynt å få skikkelig fine farger. Nummer tre og fem er svarte, nummer seks er brunsvart, nummer en er lysebrun, nummer fire er hvit og svart og nummer to er helt hvit. De kyllingene som var gule når de klekket (en, to og fire) er litt forsiktige og engstelige, mens de som var svarte er mer freidige og frempå. De holder seg ofte i to klikker hvis de ikke samles rundt matfatet eller under varmelampa.

For dere som har ventet spent på oppdatering om ender: eggene var ikke befrukta, så vi må prøve på nytt. Akkurat nå ser vi an ruginga litt i påvente av en annen eggleverandør som har en rase Lars har ønsket seg lenge. Kan dere tenke dere hvilken? Følg med!

 

Se så store de har blitt!

I morgen er kyllingene to uker gamle, og vi synes det er veldig rart. Det virker som om det var i går vi holdt vakt rundt rugemaskina og ventet spent. Nå er kyllingene blitt ganske store, de har en del vingefjær og flakser mye rundt. Om to uker ser vi antakelig hvilke kjønn de har, og de skal flytte ut i kyllingburet i fjøset. Vi er spente på det med kjønn, for en trenger strengt tatt ikke mer enn en hane, men foreløpig ser det bra ut! Nummer to vokser raskere og har mer vingefjær og stjert enn de andre, så vi håper det er en hane og resten høner. Noe annet spennende som skjer om to uker er relatert til det som nå ligger i rugemaskina: andeegg! Følg med!
For å korte ned ventetiden kommer det en liten bildeoppdatering for alle nysgjerrige:


Nummer en

 

Nummer to

 

Nummer tre

 

Nummer fire

 

Nummer fem

 

Nummer seks

 

Kommuniké fra Annastova

 

 

Annastova har gleden av å meddele at seks velskapte kyllinger kom til verden i rugemaskinen i løpet av tirsdag 28.02.2012 i tidsrommet 06:00-19:30. Kjønn er ennå uvisst.

Så vidt vi vet har mor og far det bra. Kyllingene øver på å hakke under varmelampen og gardsfolket er lykkelige. Vi ber om ro i denne første tiden som er så spesiell for en nybakt familie, og takker for alle gratulasjoner. Navn vil bli offentliggjort når kjønnene er klare.

Nummer en

 

Nummer to

 

Nummer tre

 

Nummer fire

 

Nummer fem

 

Nummer seks

 

Gamle sanger om igjen

Då eg gjekk i barnehagen skilde eg meg frå dei andre borna i det at eg nekta å gå på do medan eg var der. Eg nekta så lenge at det til slutt vart eit helseproblem, fordi eg vart så tilstappa at eg ikkje kunne gå på do heime heller. Men det var ikkje berre negativt: fordelen med å ikkje bruke tida i barnehagen på dobesøk var at eg fekk god tid til å setje meg inn i stoffet vi vart presenterte for. Ein av songane vi lærte, sikkert rundt påsketider, fekk meg til å stusse. Vi sat antakelegvis i ring og song:

En liten kylling i egget lå
Banka og banka og banka på
"Her er så trangt, jeg vil ut og gå"
pep den, og ynket seg der den lå.

Hakk, hakkhakkhakk
Egget det sprakk
Og en liten kylling ut av det spratt!

Dette er det første minnet eg har av at eg reagerte på det vi i familien vår kallar "Kurt Agurk-rim". Denne nemninga har ein bakgrunn som eg kanskje kan kome inn på sidan ein gong, men det skildrar altså rim som ikkje heilt rimer. Eg greidde nok ikkje heilt å setje den vesle forstoppa fingeren min på det, men eg vart aldri fortruleg med dei to siste linjene i songen.

Uansett korleis vi lærte songen i min barnehage, mitt standpunkt i spratt/stakk-debatten og korleis eg reagerte på eventuelle litterære kvalitetar den gongen kan eg i dag avsløre at barnehageborn landet over blir servert ikkje anna enn reinspikka løgner om korleis kyllingar klekkjer. Det er alt anna enn hakk, hakkhakkhakk, egget det sprakk.

Eg har difor dikta ein meir naturfagleg korrekt versjon av songen, slik at borna kan lære korleis det eigentleg skjer.

En liten kylling i egget lå
Banka og banka og banka på
"Her er så trangt, jeg vil ut og gå"
pep den, og ynket seg der den lå.

Hakk, hakkhakkhakk
Egget fikk en bitte liten sprekk slik at lufttilførselen inne i egget ble bedre
Så tok det mange timer før kyllingen orket å gjøre mer
Kanskje sov den litt
Deretter begynte den sakte men sikkert å sage seg ut av egget med en kalkansamling den hadde på nebbet
Hele prosessen tok mange timer, kanskje nesten et døgn
Deretter nærmest veltet den seg ut
Ingen spretting eller stikking
Og den så ut som en våt og klissete dinosaurunge før den tørket
Det tok også mange timer

Fin? Eg ser at det trengst ein ny melodi på refrenget, men det burde vere lett å få til.

Poenget med dette innlegget er å informere om at den fyrste klekkinga i rugemaskina vår er i gang. Det er hòl i to egg! Eg skal no sitje pal med kaffikoppen framfor rugemaskina heilt til eg skal legge meg.

 

 

For å bruke et loslitt uttrykk: It's alive!

Sunnmørsvinter

Sinus i den eneste stolen Mossa lar ham ligge i.Kjære lesere!
Jeg har vinteravspasering. Egentlig er jeg i praksis i videregående, men siden elevene har vinterferie har også lærerne fri, altså vinteravspasering. Nå ser dere kanskje for dere spreke skiturer med kakao, appelsin og kvikklunsj i sekken, anorakk og solkrem og andre herligheter, men sunnmørsvinteren har så langt ikke lagt til rette for slike påskekoslige aktiviteter. I dag, for eksempel, blåser det så det hyler rundt huset, og regn avløses kun av hagl for avvekslingens skyld. Dette vil si at jeg og kattene er inne og fyrer i ovnen og later oss. Det går an det også, synes Mossa og Sinus, men selv ville jeg jo helst ha gått på ski. Haha.

Mossa i kurven sin. Katter vet hvordan man skal slappe av.

Hvis alt går bra kommer det seks kyllinger ut av disse sju eggene på tirsdag.For å komme til saken: En av tingene vi sysler med om dagen er jo selvsagt kyllingene som dere har lest om tidligere. For halvannen uke siden lyste vi dem med vår hjemmelagede eggelyser, og vi så kimer i fem av ni egg. To av dem, de bruneste, var for mørke til at vi så skikkelig om det var liv, så vi lot dem ligge. Det har etter hvert blitt tydelig at det er liv i seks av sju egg.

Hjemmelaget eggelyser. En lommelykt og et telysomslag med hull i bunnen.Nå er vi kommet til dag 17, og fra i morgen av skal vi slutte å snu dem. Eggene skal ligge i fred inne i rugemaskina helt til tirsdag, som er terminen. Dette vil si at de gjerne kan snus litt ekstra i dag, eller i hvert fall passelig mye. Så, jeg gikk ned for å snu dem, og passet på å snakke litt til dem med det samme. Hønemora småprater nemlig med kyllingene før de kommer ut, slik at de kjenner stemmen hennes, derfor prøver jeg å gjøre det samme. Det er jo greit om de kommer når jeg roper på dem, er dere ikke enige? Uansett: Vet dere hva som skjedde? Det ene egget beveget på seg! Av seg selv! Da jeg snakket til det! :O
Jeg ble så rørt at jeg måtte gråte litt, og så opprømt at jeg nesten ringte Kongen. Kunne ikke telefonnummeret hans, så jeg skrev et blogginnlegg i steden. Hvis du leser dette, Harald: gratulerer med overstått! Du må gjerne komme til Sætre en tur og se på kyllinger, her er det rolig og fredelig og helt paparazzifritt. Dette gjelder selvfølgelig alle dere andre lesere også, kom på besøk - men gi lyd på forhånd så vi vet at vi er hjemme.

Ser dere den lille kimen? Spennende!Vi går altså noen spennende dager i møte i Annastova, det blir vanskelig å legge seg etter hvert som små nebb og føtter begynner å stikke ut av eggene. Dette tar visst lang tid, har Lars fortalt meg, og kyllingene må få klare det helt selv. Hvis en hjelper dem av med skallet kan de faktisk blø i hjel. Blodsystemet deres er nemlig forbundet med hinnen innenfor skallet, og denne må de frigjøre seg fra mens de klekker. Rare greier. Beklager forresten elendig billedkvalitet i dette innlegget. Jeg er ingen stor fotograf, og å ta bilde i mørket samtidig som man holder et egg er i allefall ikke en enkel oppgave.
For øvrig lurer jeg litt på hva dere helst vil lese mer om? Har registrert at blogginnlegg fra Annastova stadig vekk etterlyses gjennom diverse kanaler, og vi har mye vi kan skrive om, men det er jo greit å ta en liten markedsundersøkelse i ny og ne. Dette er altså ikke for å generere kommentarer (selv om det er veldig hyggelig, men for å gi dere, våre kjære lesere, det dere vil ha. Fortell oss hva dere lurer på!
Ha en ellers god helg, vinteravspasering eller ikke!

 
Flere artikler …

Annastova er kårhuset i Nilsgarden dit odelsguten Lars har tatt med seg bykona Hanne. Neste generasjon er også kome i hus, vår vesle Nils. Saman og kvar for oss syslar me med ulike gardsprosjekt som me skriv om på bloggen.

Besøksteller
Artikkelvisninger : 126280
Innlogging