Den annastovske julekalenderen 2016 - Luke 20

20.desember, fire dager igjen til julaften og FNs internasjonale dag for solidaritet. Dessverre er Facebook-feeden min oversvømt av Sylvi Listhaug, Carl I. Hagen og Kim Jong-un, så jeg blir deppa og ser heller en film igjen. Dette blir den siste filmluka, jeg lover.

LUKE 20

Si bare én julefilm. En film du pleier å se i jula. Kan det være at du sa Tre nøtter til Askepott? Siden 1975 har den vært (av og på fram til 1994) fast innslag på NRK julaften kl. 11.00. I følge Aftenposten ser én av syv nordmenn den. Høres lite ut, men noen må jo lage mat, andre regner kanskje ikke TV som en del av julen, og hvis vi trekker fra dem må man jo kunne si at filmen har en bred appell.
Skuespillerne snakker tsjekkisk, men vi vil ikke ha den tekstet. Neida. NRK prøvde visst å tekste den en gang, men da ble det krenk over hele linja, hylekor og indignerte leserbrev. Vi vil ha den dubbet. Av trondhjemmeren Knut Risan (aka kongen i Reisen til julestjernen, Blomsterhandler Rosengren i Jul i Skomakergata og stemmen i X-files: "Du tror det ikke før du får se det"). Kårny.

Det er masse flott musikk i denne filmen, og i det Askepott har fått prinsen og rir inn i horisonten på hvit hest iført brudekjole (bagasje trenger hun visst ikke), kommer denne allsangvennlige perlen. 1-2-3, alle synger med:

 

Kdepak ty ptáčku hnízdo máš
skrýš a zázemí
vždyť ještě léčky málo znáš,
málo zdá se mi
Hej břízo bíla skloň se níž
Dej ptáčku náruč svou a skrýš
Já pak můžu jít a v duši klid
můžu pak mít

Kdepak ty ptáčku hnízdo máš
Kam dnes půjdeš spát
Až sníh a mráz dá loukám plášť
sám se začnu bát
Hej břízo bíla skloň se níž
Dej ptáčku náruč svou a skrýš
Já pak můžu jít a v duši klid
můžu pak mít

Já pak můžu jít a v duši klid
můžu pak mít

Sjett på maken, den passe som fot i hose

Trykk her for å høre Kdepak ty ptáčku hnízdo máš fra Tre nøtter til Askepott

Ingen tvil om at tsjekkisk glir lett over tunga. Men skulle du være litt svak i vestslaviske språk, så kan den oversettes til noe sånt som Hvor er ditt rede lille fugl?. Jeg må stikke og bake det syvende slaget, så du får ta resten selv, eventuelt lime det inn i Google Oversetter og le godt. Og glede deg til julaften kl. 11.00.

P.S. Husker du at jeg reklamerte for Knauskoret? I julemedleyen fra 2008 finner du flere tema fra filmen. Verdt et gjenhør? D.S.

 

Annastova er kårhuset i Nilsgarden dit odelsguten Lars har tatt med seg bykona Hanne. Neste generasjon er også kome i hus, vår vesle Nils. Saman og kvar for oss syslar me med ulike gardsprosjekt som me skriv om på bloggen.

Besøksteller
Artikkelvisninger : 118220
Innlogging