Den annastovske julekalenderen 2016 - Luke 10

Nå kommer andre luke på rad med kormusikk! Ka gir du mæ? Tror vi bare tar og åpner den, jeg:

LUKE 10

Bak dagens luke finner vi en korsats fra et julete verk for kor, orkester og solister. Jeg har sunget det mange ganger, første gang i 2007, tror jeg, med Nidaros domkor. Siden har det blitt nesten hver desember, og en tradisjon jeg gjerne skulle holdt. I år kræsjer det dessverre med en julekonsert jeg skal dirigere, men jeg vurderer å synge det en dag jeg er hjemme alene. Eventuelt invitere sang- og musikkglade naboer og venner for å fremføre i stua. Send meg en pm hvis du er interessert!

Ups, der ble det nesten en digresjon. Tilbake til dagens luke.
Det er et langt verk, det er slitsomt og krevende, men utrolig gøy og fint. Jeg snakker selvfølgelig om Johann Sebastian Bachs juleoratorium. Det finnes flere - for eksempel har Urmas Sisask skrevet ett som har blitt populært i Norge de siste årene, men Bachs versjon er så sentral at vi trygt kan kalle den med stor forbokstav.
Juleoratoriet er delt inn i seks kantater (kapittel, om du vil,) og hver kantate er knyttet til en viktig dag i historien rundt Jesu fødsel: de tre festdagene i julen, nyttårsdag, første søndag etter nyttår og helligtrekongersdag. I gammeldagan, da Bach levde, hadde de gjerne en ny kantate klar hver gudstjeneste. I hvert fall måtte Bach ha det, for han hadde mange unger, lite penger og en krevende sjef. Så han skrev så blekket sprutet. Orkestersatser, koko korsatser, koraler, arier og resitativ. Herrscher des Himmels, erhöre das Lallen er for kor og orkester, og egner seg best hvis du er glad i å synge melismer og oktavsprang.


Både Bach og Botticelli tok mål av seg til å fremstille historien om Jesu første dager

Trykk her for å høre Herrscher des Himmels, erhöre das Lallen fra Juleoratoriet av J. S. Bach

Herrscher des Himmels, erhöre das Lallen åpner den tredje kantaten, og er en bønn til Gud fra gjeterne på marken, de priser ham for å sendt frelseren. Det som er litt snedig er at det er aller mest vanlig å synge bare de tre første kantatene. Seks kantater er litt mye, for både publikum og utøvere. Så når man synger i koret, og kommer hit, da vet en at det nærmer seg slutten. Det er både en mild sorg og en lettelse. Det ER veldig gøy å synge, men det ER slitsomt. Og denne er intet unntak. Hvis du synes den var fin, kan du gå inn på albumet og høre hele. Egner seg veldig godt til julevasken.

Siden du nå har fått en smakebit på denne obligatoriske dannelsesmusikken, har jeg sjekket på Internettet for deg hvor du kan høre det i nærmeste fremtid - det er nemlig ikke rent sjelden at Juleoratoriet fremføres:

  • I Volda kyrkje fremføres de tre første og den siste kantaten i kveld klokken 19, og det samme søndag i Spjelkavik kirke klokken 19. Denne konserten kan jeg anbefale til venner og kjente i området, her har jeg fra sikre kilder at koret er godt, og solistrekka ser solid ut. Selv skal jeg dirigere julekonsert i nabokommunen, og bor du i Vanylven regner jeg med å se deg i Syvde kyrkje klokken 17, men alle andre bør ta turen til Volda/Spjelkavik.
  • Solistkoret synger de første kantatene i Universitetets Aula i kveld klokken 19. Bør bli bra. Hiv deg rundt hvis du bor i Oslo.

Ellers kan du prøve et av disse arrangementene:

  • På søndag i Trefoldighetskirken i Arendal klokken 19 synges trolig hele
  • 14. desember kl 18.00 i Bergen domkirke
  • 17. desember kl 18.00 i Frogner kirke i Oslo
  • 18. desember kl 19 i Sofienberg kirke i Oslo, her synges trolig hele
  • 18. desember kl 19.30 i Kristiandsand domkirke, muligens seks kantater
  • 18. desember kl 19.30 i Knarvik kyrkje i Knarvik, muligens seks kantater
  • 19. desember kl 19.30 på Drivhuset musikkverksted i Oslo, framført av sopran, blokkfløyte og akkordeon(!)
  • 15. januar(!) kl 19 i Vår Frelsers kirke i Haugesund

Kos deg utover med Juleoratoriet!

 

Annastova er kårhuset i Nilsgarden dit odelsguten Lars har tatt med seg bykona Hanne. Neste generasjon er også kome i hus, vår vesle Nils. Saman og kvar for oss syslar me med ulike gardsprosjekt som me skriv om på bloggen.

Besøksteller
Artikkelvisninger : 129489
Innlogging