Den annastovske julekalenderen 2016 - Luke 6

Nils på to år er allerede i full gang med julesangene. Han øver i barnehagen og han øver hjemme. Det går i På låven sitter nissen, Jeg gikk meg over sjø og land og No tenner vi det første lys. Julemusikk og julesanger er en sentral del av julestemningen for oss i Annastova, og sikkert også for dere lesere.
Vi hører på den samme musikken hvert år, men kanskje også noe nytt. Jeg har hatt dilla på mange juleplater, men ikke alle er like viktige for meg i dag. I 1994 kunne jeg for eksempel hele albumet fra The Julekalender utenat. Jeg hadde både CD og VHS, og det gikk sport i å synge The Støveldance med færrest mulig innpust. Heldigvis er ikke musikken til Travellin' Strawberries lenger et must for at det skal bli jul. Og for noen år siden forelsket jeg meg i Lady Gagas versjon av White Christmas, der hun hadde skrevet et ekstra vers. Det har også gått over.

Andre diller henger med jul etter jul, og blir en del av den musikken som får oss i den riktige stemningen. Noe av den riktige julemusikken for meg er stoff jeg har vært med på å framføre. Ikke fordi jeg dyrker minnene av hvor flink jeg var, men fordi julekonserter er en stor del av julen og adventstiden min.

Ikke for å skryte, men en dag jeg kom på å telle konserter jeg har vært med på, fant jeg ut at jeg har spilt, sunget eller dirigert rundt 55 julekonserter siden 1993. Driver man med musikk, blir forholdet til julen preget av det. En må for eksempel øve i god tid før adventstiden. Det vil si at julerepertoaret tas fram en tirsdagskveld i starten av oktober. Julestemningen er ikke nødvendigvis på topp akkurat da, men det må til hvis man skal bli ferdig i tide. Folket vil ha advents- og julekonserter, og de vil wowes. Og det er verdt det. Julekonsert er noe av det fineste å være med på.

LUKE 6

I fjor ble jeg spurt om å synge på julekonserten i sognekirken vår, Dalsfjord. En tradisjonsrik konsert der musikklag fra hele fjorden deltar med en liten avdeling hver. En ordning som gjør at man av og til vil få høre den samme julesangen to ganger, men det gjør ingenting. Jeg var i midlertid litt nervøs, og ikke spesielt interessert i å bli sammenlignet, så jeg ville finne noe jeg var sikker på ingen andre skulle framføre. Letingen etter et originalt nummer ledet meg til et album med Ella Fitzgerald, Christmas. Jeg anbefaler gjerne hele albumet, det er mange flotte framføringer av kjente og mindre kjente julesanger, for eksempel liker jeg godt It Came Upon A Midnight Clear. Og det er så smakfullt orkestrert at en kan dåne. Bare akkurat passe. Og med en av de nydeligste stemmene i historien.

The First Lady of Song

Trykk her for å høre Ella Fitzgerald synge The Secret of Christmas

Jeg falt pladask for The Secret of Christmas. Jeg hadde ikke hørt den før (så det ville neppe være flere versjoner på kirkekonserten), kompet minnet meg om O helga natt (som aldri er feil i min bok), og teksten har et fint budskap. Jada, litt amerikansk kliss, men sant likevel. Og jeg trenger å minnes på det. Du også, kanskje?

So may I suggest
the secret of Christmas
is not the things you do
at Christmas time,
but the Christmas things you do
all year through.

Konserten gikk forresten fint. Jeg fikk med meg en ung musikerspire på akustisk gitar, og lot det stå til. Ingen kan måle seg med Ella, selvfølgelig, men det var i det minste ingen andre som sang det samme som meg.

 

Annastova er kårhuset i Nilsgarden dit odelsguten Lars har tatt med seg bykona Hanne. Neste generasjon er også kome i hus, vår vesle Nils. Saman og kvar for oss syslar me med ulike gardsprosjekt som me skriv om på bloggen.

Besøksteller
Artikkelvisninger : 129487
Innlogging