This just in: Byfrøken kapret av odelsgut!

Jada. Jeg skal bli gardskjerring. Jeg vet alt om hva det innebærer og vet akkurat hvordan det vil bli. Not.

Eg heiter Håvard Hedde og er så ven ein kar;
no vil eg bort og gifta meg og rydja meg ein gard.
Folkevise

Lars har odel, og vi skal flytte på gård. Det er the facts. Mer: Jeg kommer fra by og er en bortskjemt attpåklatt. By er en sannhet med modifikasjoner hvis man sammenligner Trondheim med New York, men ikke hvis man ser på Sør-Trøndelags andre by: Brekstad. (No offence, Fosen, men: fnis.) Vi bor midt i sentrum og har kort avstand til alt, butikkene er så å si åpne 20 timer i døgnet og vi kan dra på Ikea når vi vil. Jeg kjenner mange av dem jeg treffer på gata, men det er veldig mange på Rema som jeg ikke kjenner. Det er teater, svømmehaller, kino og konserthus her, og viktigst av alt: byen er noe jeg behersker.

Men hvordan er det på landet? Jeg har vært der flere ganger nå, så noe vet jeg: Avstandene er større, men det går an å sykle/gå til ferga og slik komme seg til Volda sentrum, men for å få til noe mer må man ha bil. Altså må man antakeligvis ha bil for å komme seg på jobb hvis jobben ikke er i Volda. Det tar også noe tid å komme seg dit, la oss si en drøy halvtime for å komme seg til sentrum. I tillegg må man forholde seg til fergeruta, den går omtrent en gang i timen.

Videre er det visst sånn at "alle" vet hvem en er. På butikken er det onkelen til Lars som er kjøpmann, og det er jo kjempehyggelig. Og man blir vel minst på nikk med ferjepersonalet, dem ser man jo daglig hvis man jobber i Volda. Dessuten er det mye slekt og familie rundt omkring, og når det er færre folk på samme sted er det lettere å få oversikt over alle. Dette betyr vel at alle jeg møter vil være kjentfolk. Det blir rart.

Det er kino i Volda, men visstnok ikke det samme tilbudet som jeg er vant til. Hva vil det si? Kommer filmene senere? Går det færre filmer?

Jeg vet ikke om det er svømmehall der. Det vil si, det er svømmehall på Dalsfjord skule lenger inne i fjorden, men det er visst et 12,5 m langt basseng uten vann i. Jeg er litt opptatt av dette med svømmehall for tiden, jeg har nemlig begynt med morgensvømming sammen med min gode venn og forlover Marièl, og dette kunne jeg tenke meg å holde ved like i Volda. Kanskje jeg må nøye meg med å bade i fjorden? Kan gjøre det samtidig som jeg setter garn. Forresten er det veldig stas å svømme med Marièl (og av og til Charlotte også) i Pirbadet. Vi svømmer til Playitas, og jeg er på 5.800 m nå. Flink.

Men, tilbake til saken: Jeg tror det er teater i Volda. Eller Ørsta. Ørsta er nabokommunen, og Volda og Ørsta deler flyplass. Kanskje riksteateret kommer til Volda? Det blir stas, de har jeg aldri sett. Men, det er egentlig ikke så farlig, jeg går aldri i teateret. Jeg bare har tenkt å gjøre det, derfor er det greit å ha teater i nærheten. Det er opera i Nordfjordeid, da, det er bra.

Men, dette var jo bare hva landsbygda eventuelt mangler. Hva med det andre? Hvor mange forandringer er det jeg ikke ser for meg? Er det helt andre sosiale regler som gjelder? Får alle med seg det hvis jeg soler meg toppløs i hagen? Må jeg lære meg nynorsk? Vil jeg springe på fjellet hver helg? MÅ jeg springe på fjellet hver helg? Er det bedre mat på bygda? Mindre fancy mat? Mindre krydder? Færre kaffesorter på kaféene?

Kan ikke dere som vet noe om landsbygda gi meg noen tips? Jeg betrakter dette som et stort eventyr og gleder meg til det, men det hadde vært greit om dere kunne gi meg noen hint - jeg vil helst ikke være helt på jordet.

 

Kommentarer  

 
0 # Nilspappa 31-01-2011 23:48
Vil ikkje vere vanskeleg, men eg trur ikkje det er Ivar Aa som står bak sitatet om han som vil gifte seg og rydje gard. Elles ein fin blogg!
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # Hanne 01-02-2011 12:34
Du har rett, svigerfar, jeg var nok litt rask på labben der. Det er en folkevise. Sånn, nå er det rettet opp.
Takk ellers for kompliment, dere må gjerne dele siden med slekt og venner!
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
+1 # mamma 03-02-2011 21:50
Kjære Hanne! Det beste rådet eg kan gje deg er: Ver slik du er (eller slik eg kjenner deg): blid, open og imøtekomande!Så går nok dette bra skal du sjå...
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # Hanne 06-02-2011 18:47
Takk, Karin, det er godt at dere har trua! Du får forberede et lærlingopplegg for gardsfruer, så jeg kan holde tritt ;)
Vi gleder oss veldig til å flytte, særlig nå når Trondheim er mørkt og ugjestmildt og alt liksom er på vent. Men, verken klokke eller årstid er en faktor vi kan rå over, så vi får bare vente. I mellomtiden strikker jeg bunadsstrømper. Det er gøy!
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # Tante Grethe 18-02-2011 14:52
Lykke til med bunadstrømpene: -). Håpar oppskrifta var grei å følge. Kjekt å følge dokke, på ein koselig og morosam blogg.
Svar | Svar med sitat | Siter
 
 
0 # Kristi 19-02-2011 19:33
Eg tek ansvar for å hjelpe deg med kinospørsmålet. I Volda går det færre filmar enn i byane, dei kjem seinare og går ikkje like lenge. Når det er sagt kan du få sms om kva filmar som går til ei kvar tid. Gunstig. Elles er det også kino på Fiskå (min noverande arbeidsplass), mem for å kome seg dit er ein avhengig av bil. Fordelen er at ein slepp å tenkje på ferje.

Elles kan eg fortelje deg at det er kjekt å bu på landet. Likevel er det dagar som er prega av rastløyse og bysakn, mest på grunn av mangelen på folk på min eigen alder her. Eg trur kanskje det er lettare når ein er to. Alle andre er jo to, så...

Det er ikkje tvil om at det kjem til å verte vanskeleg å forvandle seg frå bydame til gardskjæring, men eg har tru på at det med tid og stunder vil gå fint. Tolmod, frimod og vilje er nok viktige nøklar til å lukkast.

Lukke til!
Svar | Svar med sitat | Siter
 

Annastova er kårhuset i Nilsgarden dit odelsguten Lars har tatt med seg bykona Hanne. Neste generasjon er også kome i hus, vår vesle Nils. Saman og kvar for oss syslar me med ulike gardsprosjekt som me skriv om på bloggen.

Besøksteller
Artikkelvisninger : 126270
Innlogging